Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Sreda, 5. junij 2013, Velenje

Dvodnevni izlet M A D Ž A R S K A (22.5 – 23.5)

Dvodnevni izlet M A D Ž A R S K A (22.5 – 23.5)

Izleti, letovanja in kultura

Ob šestih smo se zbrali na AP otovorjeni z dobro voljo in kopalkami. Bili smo vsi samo vodič iz Ljubljane – Brane je zamujal. Glavna cesta je bila zaprta, po stari pa se ni znašel. Po vkrcanju smo se odpeljali, sledila je medicina, ki je ni zmanjkalo saj so jo podarili tudi udeleženci. Vodič se je izkazal saj je celo pot predaval in predaval kar iz »fraj glave« o zgodovini, agrarnih uspehov, družbenih dogajanjih, skratka od začetka do konca poti mu ni zmanjkalo gradiva ki smo mu radi prisluhnili. Prva postaja na Madžarskem nam je postregla z novim načinom plačila »lulanja« in obenem nakup kavice. Na polotoku TIHANY smo občudovali ob sprehodu idilično vasico, Andrejevo cerkev in benediktanski samostan ter druge lepote zaradi katerih so semkaj po navdih hodili številni umetniki.. Da se ne bi vozili po isti poti nazaj okrog »madžarskega morja« smo se spravili na trajekt in se z njim prepeljali nazaj na severno stran morja. Pot nas je pripeljala do naselja BALATONELLE in še naprej do značilne panonske posesti »PUSTZO«, kjer se pasejo črede in krdela. Na romantično pustzo se veže tudi lik konjenika «ČIKOŠEV«. To smo tudi občudovali in trepetali za izbrane ki so jih konjeniki v svojem šovu izbrali za bičanje. Tudi naši predstavniki so hoteli pokazati kako se ravna z biči pa ni in ni jim šlo. Po pokušini »barack palinke« in golažu smo poskusili tudi izbrana madžarska vina. Z lepimi vtisi smo zapustili čredo i n njene neustrašne konjenike ter se odpeljali naprej proti kraju KESZTHELY – ju. Ob poti smo se ustavili ob jezeru in si namočili izmučene noge, ker je bilo res toplo in sončno vreme. Namestili smo se v hotelu »HELIKON« kjer smo obilno večerjali , se naposlušali glasbe lokalnega navdušenca. Zjutraj nas je presenetil veter, ki je bil prav leden in oster. Kljub temu smo se sprehodili po mestu ter po parku, ki krasi okolico čudovitega baročnega dvorca FESTETICS. Vse to nam je neumorno dopovedoval naš Brane, ki mu ničesar ni ušlo. Sledi vožnja do HEVIZ – a in do največjega naravnega biološko aktivnega zdravilnega jezera v EVROPI. Kopalke so prišle prav samo nekaterim, ker je izredno pihalo in se jih dosti ni odločilo za knajpanje v jezeru. Kopališče je urejeno v starinskem slogu in je skozi vse leto obiskovano.

V popoldanskih urah smo se odpravili proti domu. Ustavili smo se na obilni večerji in ob dobri kapljici v naši Sloveniji. Hrano smo celo zavili za domov. V avtobusu smo premlevali dogodke zadnjih dveh dni in načrtovali zopet več oziroma dvodnevnem izletu za drugo leto. Več ali manj smo se odločali o istem cilju, ki pa naj bo zakrit.

Polni lepih vtisov in zahval za čudovit izlet smo namenili šoferju Zoranu,vodiči Branetu in seveda organizatorki naši neumorni – SILVI.

Nasvidenje na naslednjih srečanjih