Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Četrtek, 30. september 2021, Velenje

IZLET V BELO KRAJINO

IZLET V BELO KRAJINO

Tokrat smo se odločili, da si ogledamo Belo krajino

30.09.2021 ob 6 uri smo se z avtobusom odpeljali v oblačen a suh dan.

Po dolgi vožnji smo prispeli v vas Velika Nerajca in prisluhnili pretresljivi zgodbi Vere Vardjan, ki je preživela UDAR STRELE. Vera izdeluje razne kreme, čaje oblikuje keramiko in še marsikaj. Je ženska od kateri se je potrebno marsikaj zapomniti.

Po obisku pri Veri smo se zapeljali do vasi Krupa in si ogledali izvir rečice Krupa. Njena posebnost je da priteče izpod 30 m visoke in 50 m dolge skale.

Nato smo se ustavili v vasi Otok .Ogledali smo si letalo DC 3. Takšna letala so v času druge svetovne vojne prevažala pomoč in odvažala ranjence na varno.

Bili smo tudi v vasi  Rosalnice pri Treh farah. Znan romarski kompleks, ki se odlikuje po treh gotskih cerkvah. Zgodovino nam je slikovito razložil župnik.

Pot smo nadaljevali do vasi Drašiči, ki je znana po soseski zidanici, kjer že 250 let deluje edinstvena vinska banka, kjer še danes hranijo vina v skupni zidanici. Postregli so nam z Dolensko pogačo in vinom iz zidanice od 45 proizvajalcev. Okrepčali smo se in odžejali.

Od tam smo se odpeljali v vas Radovna  kjer smo spet sedli v šolske klopi. In na bolj strog način spoznali še nekaj zanimivosti iz kulture in naravne dediščine Bele krajine. Na zabaven način smo dobili tudi spričevala. Nasmejali smo se bilo je nepozabno.

Po nabranih prijetnih vtisov celotnega dne smo se zapeljali čez Gorjance in se ustavili v gostišču Prepih. Okusno  in bogato so nas postregli z poznim kosilom.

 O povratku proti domu smo se zahvalili odličnemu vodiču Matjažu ,ki nam je povedal veliko zanimivosti.

Nato pa proti domu kamor smo prispeli ob 22 uri.

Sestavila S. P.