Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Ponedeljek, 30. maj 2022, Velenje

IZLET KUG NA SLAPOVE KRKE, ŠIBENIK IN KORNATE 28. in 29.05.2022

IZLET KUG NA SLAPOVE KRKE, ŠIBENIK IN KORNATE 28. in 29.05.2022

Podali smo se v sveže in megleno sobotno jutro. Nekaj kapljic je orosilo naš avtobus. Našo notranjost je začela greti medicina, nebo se je zjasnilo in postalo je prav prijetno toplo in svetlo.

V DALMACIJI na področju NP KRKA pa je že bilo pravo mravljišče ljudi. Prišli smo si ogledat LEHNJAK - apnenec, ki se odlaga iz vode ter se nabira na tvorcih mahovine algah ter ustvarja različna geomorfoške oblike. SKADRINSKI BUK najdaljši in najbolj obiskan slap na reki KRKI smo doživeli v vsej njegovi lepoti in veličini. Prijeten in varen sprehod ob njem smo navdušenci za naravo v omrežju stezice in mostičkov z lahkoto prebrodili.

Sledil je prevoz do starodavnega mesta ŠIBENIK.

Šibenik leži nedaleč od izliva reke KRKE v ŠIBENIŠKI ZALIV. Mesto se razprostira okrog pristanišča in na vzpetinah nad pristaniščem. Nastal je že v 10 stoletju pod okriljem prvotne trdnjave SV.MIHOVILA. ŠIBENIK so varovale še druge trdnjave. Največji in najpomembnejši arhitekturni spomenik je katedrala SV.JAKOVA. V celoti je zgrajen iz kamna in kamnitih plošč brez uporabe vezivnih materialov. Vpisana je v knjigo v UNESKOV seznam svetovne dediščine. Z renesančnim mestnim rotovžem bližnjimi cerkvami ter knežjim dvorom tvori najlepši trg v hrvaški urbani dediščini. V takem okolju ob prijetni sapici iz pristanišča in morja smo se ob kavici in pivu prijetno osvežili.

Do VODIC ni bilo daleč. TUŠ in klepet ob večerji o današnjih dogodkih in pričakovanju jutrišnjega dne je hitro minil.

Jutro nas je pričakalo s svetlobo na nebu. Hitro smo se odpravili na morje. KORNATI so skupina 125 otokov, otočkov in morskih podvodnih grebenov v ZADARSKEM arhipelagu. Ime je nastalo iz latinske besede CORRIMARE - razsuti, razpršeni otoki. Otoki so bili v posesti BENEČANOV, ki pa so jih dajali v zakup bogatim zadarskim družinam. Še danes imajo otočje v pretežni lasti prodornejši MURTERINI.

Sončenje na ladji in FIŠ PIKNIK je pripomogel temu, da smo si z veseljem šli pogledat lepo SLANO JEZERO. Pogumen kopalec naš AVGUST je potegnil za sabo še naš ženski del KUG, da so si šle namočit nogice. Še vožnja nazaj do izhodišča. Dan je bil pri kraju, sonce pa še visoko. Še kratek postanek v pristanišču in skok na avtobus.

Na drugi strani VELEBITA pa nas je pričakal dež, ki nas je spremljal vse do meje z SLOVENIJO.

Lep, zanimiv in poučen izlet za vse udeležence. Hvala KUG za prizadevanje in vztrajanje za organizacijo. Nam izletnikom pa pohvala za razpoloženje in želje, da se drugo leto zopet vidimo na DVODNEVNEM DRUŽENJU

Ostanite zdravi Silva