Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Ponedeljek, 29. maj 2023, Velenje

Izlet v Toskano

Izlet v Toskano

V torek, 23. maja, smo se z največjim avtobusom, ki je bil zaseden do zadnjega sedeža, odpravili  na trodnevni izlet  v Toskano. Kljub temu, da smo se na pot odpravili v zgpdnjih jutranjih urah, je bilo  na avtobusu že od začetka vožnje prešerno vzdušje. Vsi smo bili v velikem pričakovanju, k naši dobri volji pa so pripomogli  še ''medicinski pripomočki'' iz hladilnika avtobusa.

Prvi dan  smo morali do prve točke ogleda prevoziti  kar 780 kilometrov. Vožnjo je hitro minila, saj smo se vmes večkrat ustavili in se okrepčali na italijanskih avtocestnih postajališčih. Med vožnjo pa smo občudovali nianse zelenih barv  pokrajine, ki so bile zaradi nedavnega deževja še toliko bolj  sveže in izrazite. Pot so nam krajšali tudi zanimivi in poučni komentarji našega vodiča Janka.

Opoldan smo prispeli v San Gimignano, mestece na hribu, ki so ga zaradi številnih visokih stolpov poimenovali kar Manhattan. Sprehodili smo se po ozkih ulicah, kjer je zelo veliko trgovinic z mamljivo ponudbo lokalnih dobrot. Vsi smo se posladkali s sladoledom, čeprav je bilo potrebno pred slaščičarno kar nekaj časa čakati v dolgi vrsti, saj naj bi tukaj imeli najboljši sladoled na svetu. Na poti  do hotela smo se ustavili  še v Montalcinu, kjer pridelujeju svetovno znano vino Brunello di Montalcino.  Proti večeru smo  prispeli v letoviško mestece Chianciano Terme, kjer je bil naš hotel. Z užitkom smo pojedli okusne  italijanske dobrote in večer se je zaključil s plesom, ob spremljavi žive glasbe, ki nam jo je kot presenečenje pripravila potovalna agencija Ojla.

V sredo zjutraj smo po zajtrku  zavili v dolino Val di Orcia, ki je zaradi idilične pokrajine, z mogočnimi vilami služila za prizore iz nekaterih znanih filmov. Najprej smo se ustavili in slikali pred vilo v vasici Poggio Covili, v kateri so snemali zadnji kader iz filma  Gladiator.  Pot smo nadaljevali v vasico Bagno Vignjoni, ki ima v središču kraja namesto osrednjega trga ograjen srednjeveški bazen z arkadami. Zanimivi so bili tudi ostanki term  iz rimskih časov, po katerih še vedno teče voda iz termalnega vrelca.

Iz našega naslednjega postanka iz mesta  Pienza, ki je zgrajeno na skali, smo občudovali vse lepote doline reke Orcia in zeleno, panoramsko ozadje  izkoristili za čudovite posnetke.

Nato pa smo si privoščili degustacijo toskanskih vin, lokalnih suhomesnatih izdelkov in sirov, saj smo potrebovali energijo za vzpone po strmih ulicah srednjeveškega Montepulciana, ki je s 605 m nadmorske višine,  najvišje ležeče mesto v Toskani. Znano  je predvsem po ogromnih podzemnih kleteh, po baziliki in številnih znamenitostih.  Mesto ima zelo veliko vinotek, kjer prodajajo vino cenjenje blagovne znamke Nobile.

Naš zadnji dan obiska Toskane je bil namenjen ogledu mesta Siene, ki je zgrajeno na treh hribih.  Siena je turistično najbolj obiskano mesto v Italiji, poleg čudovite arhitekture je znana tudi po kulinariki in konjskih dirkah Palio.Občudovali smo Seinsko stolnico, ki so jo pričeli graditi v 12. stoletju in dokončali 200 let kasneje. Kar nekaj časa smo preživeli tudi na mestnem trgu Piazza del Compo, ki je zgrajeno v obliki školjke.  Prosti čas do odhoda proti domu smo izkoristili za raziskovanje ozkih ulic, zadnje nakupe in pokušino lokalnih, toskanskih dobrot.

V Velenje smo se vrnili v poznih večernih urah, rahlo utrujeni, vendar polni lepih spominov na pokrajino z zelenimi griči, nasadi oljk in vinske trte, ter na mesteca in vasice, ki imajo zaradi svoje zgodovinske preteklosti in arhitekture poseben čar.  Preživeli smo tri dneve  ''dolce vita-sladkega življenja'' in verjetno si vsi želimo, da bi to idilično pokrajino kmalu ponovno obiskali.

Cita Špital

Foto. Marjan Š.