Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Četrtek, 8. februar 2024, Velenje

ČLANI KUG zavzeli VILO BIANCO in VELENJSKI GRAD na DAN KULTURE

ČLANI KUG zavzeli VILO BIANCO in VELENJSKI GRAD na DAN KULTURE

Res v velikem številu smo se zbrali pred VILO BIANCO na dnevu odprtih vrat. Pod strokovnim vodstvom smo se pustili poduč
iti o začetku in zgodovini tega HISTORIČNO POMEMBNEGA OBJEKTA za VELENJE. Bili smo tudi pogoščeni z prigrizkom in napitki za kar se jim zahvaljujemo.

Čas nas je priganjal zato smo se napotili proti GRADU v katerem domuje MUZEJ. Tudi na gradu nas je pričakala KUSTOSINJA in nam je predstavila eksponate, ki so na razpolago za ogled. Ohranili so MASTODONTA v naravni obliki in ne umetnega, ki je na ogled na VISTI. Povedala je še o pomenu prostovoljnega dela, ki smo ga opravljali v tistih časih, čeprav se ona takrat še ni rodila. Lepo je slišati besede iz ust mlajših ljudi, ki so občudovali strast in hrepenenje po boljšem življenju takratnih deklet in mož.

Zanimiva je bila tudi razstava o liku in delu ustanovitelja MODERNEGA GORENJA gospoda IVANA ATELŠKA.

Napotili smo se nazaj v stisnjeno vas STARO VELENJE in si ogledali še razstavo v HIŠI MINERALOV. Geološka zbirka mineralov iz vsega sveta in iz področja SLOVENIJE je zaokrožila naš pohod za DAN KULTURE.

Naj vam ostane v spominu, kaj so naši predniki naredili in ustvarili, da lahko mi sedaj v miru to občudujemo in gledamo.

KULTURO je treba "gojiti" in prav je tako, da smo v tako velikem številu to doživeli.

Za KUG  Franci in Silva