Pohodništvo

Petek, 10. februar 2012, Velenje, Pohodniška sekcija - KU Gorenje

Pohod po Martinovi poti

Pohod po Martinovi poti

V mrzlem zimskem jutru 10. februarja, smo se pohodniki Gorenja podali na drugi pohod v tem letu. V januarju je nas že prijetno grelo zimsko sonce, sedaj smo imeli pravo zimo. Pohod smo pričeli pri šoštanjski cerkvi v Penku. Po razmeroma zložni poti smo počasi pridobivali višino. Snega je bilo ravno toliko, da je bila stopinja sigurna.

Ko smo prišli iz gozda, smo si z zanimanjem ogledovali vzorno urejene kmetije in stanovanjske hiše. Ustavil nas je prijazen domačin Skornšek Rudi in nam postregel z medenim žganjem. Ja, kar prileglo se je. Mislim, da ga nihče ni odklonil.

Najvišja točka današnjega pohoda je bila cerkvica Sv.Antona. Pri domačiji Goličnik Zdravkota nas je pričakalo drugo presenečenje. Naš pohodnik Kočar Jože je nas za svoj 70. rojstni dan pogostil prav tu. Seveda brez zakuhanega vina ni šlo. Prijetno je nas ogrelo. Sledila je tudi malica. Bele snežinke pa so neutrudno belile naše glave. Kar nekaj časa je trajalo, da smo mu vsi voščili ob prazniku. Na poti v dolino je nas spremljal sibirsko mrzel veter. Naše roke so postajale ledeno mrzle. Šele v gostišču Na klancu smo si s toplim čajem odtajali prste na rokah. Pohod čez Slatine je bil prijetnejši.

V Šmartnem ob Paki smo počakali na avtobus. Zaradi zimskih razmer se je nas tega pohoda udeležilo le 41 pohodnikov!

Velenje 10.02.2012

Vodja planinske sekcije

Branko Rednak