Pohodništvo

Ponedeljek, 12. avgust 2013, Velenje, Pohodniška sekcija - KU Gorenje

Dobrča

Dobrča

Koča na Dobrči stoji na Kresu,kjer so menda po vpadu Turkov kurili kresove. Koča je bila prvotno zgrajena po 1.sv.vojni in se je imenovala Krisanola,po domačinih,ki so jo izgradili. Potem po domačinu tržiškem planincu Kostanjevcu.

Po letu 1974,ko je pogorela se imenuje koča na Dobrči.

Mi smo se pripeljali do vasi Brezje nad Tržičem,kjer smo krenili od sv. Neže strmo na greben Vaško,ki veže Breško goro,kjer se spuščajo jadralni letalci.Ves čas smo hodili po senci mešanih gozdov,kjer smo po dveh urah in pol prispeli do koče na Dobrči.Od tu je bil lep razgled na Jelovico ,škofjeloško bohinjsko hribovje s Triglavom.Na koči je bila možnost izbire hrane,odvisno od posameznika.

Od koče smo krenili proti planšariji na Prevalu 1311 m.Vmes smo se še povzpeli na “vrh Dobrče 1634 m”.Proti Prevalu smo večinoma hodili po veznem grebenu med Dobrčo in Begunjščico. Nekaj nam je tudi hotelo ponagajati vreme.

Spremljal nas je pol ure do planšarije.

Tu smo še imeli zadnji premor,nato pa krenili proti Ljubelju 1084 m.Na naši poti smo še prehodili še dva stometrska predora,ki jih je izgradil baron Born.

Uporabljal jih je za spravilo lesa in lov.

Tura je bila na trenutke razgibana,tako da je lahko vsakdo preizkusil svojo sposobnost in vzdržljivost.

 
Spet se bomo družili na naslednji turi Olševa iz sv. Duha

Miran Jančič