Pohodništvo

Sobota, 14. september 2013, Velenje, Pohodniška sekcija - KU Gorenje

Olševa

Olševa

Olševa je osamljen greben v vzhodnih Karavankah ob meji z Avstrijo. Že v davni zgodovini je bilo to pogorje meja med Štajersko in Koroško. Celoten greben je dolg cca 5 km, z najvišjim vrhom Govca 1929m. Na zahodnem delu se nahaja kamenodobno arheološko najdišče Potočka zijalka, kjer Srečko Brodar leta 1928 izkopal kosti jamskega medveda.

Avtobus nas je pripeljal z dobrim obvladanju terena in nekaj ostrih ovinkov do Sv.Duha pod Olševo. Od tu smo krenili mimo kmetije Rogar, kjer smo se po kolovozu vzpenjali proti Potočki zijalki. Na levi strani se nam je približevala državna meja. Bilo pa je najdenih tudi nekaj gob za vzorec. Po rahlem počitku smo se začeli strmo vzpenjati s pomočjo jeklenic proti razpotju na Obel kamen, drugi najvišji vrh 1911m. Mi pa smo krenili desno v smeri Govce 1929m, ki je najvišji vrh Olševe. Bilo je nekaj strmih pobočij, na izpostavljenih delih pa so nam bile v pomoč jeklenice. Potem nas je pot vodila po razglednem grebenu, po katerem smo prispeli do vrha. Imeli smo čudovit panoramski razgled na:Raduho Savinjske alpe, Julijske alpe z Triglavom, Karavanke s Košuto, avstrijski vrhovi s Peco in našo priljubljeno Uršljo goro

Zaradi težavnosti avtobusnega prevoza smo prvotno traso nekoliko spremenili. Desno pod Gladkim vrhom 1850m, smo se strmo spuščali do kmetije Ošovnik. Od tu pa smo še imeli mimo solčavske tise, ki bi naj bila stara cca 700 let slabo uro do avtobusa, ki nas je počakal v Solčavi.

Spet se bomo družili na naslednji turi Bistrški vintga
 

Lep planinski pozdrav Miran