Pohodništvo

Petek, 20. december 2013, Velenje, Pohodniška sekcija - KU Gorenje

Pohod v neznano

Pohod v neznano

Za zaključek pohodniške sezone se konec leta izvede še pohod v neznano. Že tretje leto zapored pohodniško sezono zaključujemo skupaj s polžki. Polžki so pohodniki, ki zaradi zdravstvenih ali drugih težav ne zmorejo večjih naporov. V neposredni okolici Velenje nam je zmanjkalo primernih pohodov, zato smo se letos odločili, da se za zaključni pohod namenimo med dolenjske griče, ker nismo zahtevni, četudi bi bilo malo snega. Peljali smo se proti Trojanam, Zagorju, Litiji in Šmartno pri Litiji. Prvi postanek je bil pri gradu Bogenšperk. Leta 1672 je grad kupil zgodovinar Janez Vajkard Valvazor in v njem uredil delavnico – bakroreznico. Najbolj je znamenita knjiga Slava vojvodine Krajnske nastala prav tu. Pot smo nadaljevali proti Šentvidu pri Stični. Zgospodarjem gostilne pri Japu smo dogovorjeni, da bo nam preskrbel vodiča, ki bo nas popeljal med vinograde v tem okolišu. Po prijetnem sprejemu smo odšli na 3 urni pohod. Lepo je bilo videti kolono 124 pohodnic in pohodnikov. Gostitelj je nas pričakal s potico, čajem, prigrizkom, zakuhanim vinom in dolenjskim cvičkom. Pot v dolino je bila še bolj sproščena in vesela.

Po obilnem kosilu v gostišču je sledila zabava. Za prijetno vzdušje pa sta poskrbela dva prava Dolenjca. Med prijetnim druženjem se je sprejel tudi plan pohodov za leto 2014, obudil pa se je tudi spomin na prehojene poti v tem letu.

Če statistika drči so vodniki v tem letu popeljali v gore 950 pohodnic in pohodnikov KUG. Torej 610 pohodnikov in pohodnic ter 340 polžkov. Med zabavo se je izvedel še kviz o poznavanju gora in pohodov. Nagrade je prispevala Zavarovalnica Vzajemna. Hvala Valeriji Horvat.

Kljub malo meglenemu vremenu smo doživeli lep in prijeten dan.

Branko Rednak


Leta teko, ne vedno tako,

kakor si sami želimo.

Leta mladosti polna norosti,

prehitro za sabo pustimo.

(Dolfe Lipnik)