Pohodništvo

Petek, 9. marec 2018, Velenje, Planinska sekcija - KU GORENJE

Planina nad Vrhniko 733m

Planina nad Vrhniko 733m

Pa smo se razveselili, ko se nam je prikazalo lepo vreme. Peljali smo se proti Vrhniki in začeli na tankovski cesti. 

Nekdaj je bila Vrhnika strateška vojaška postojanka. Naredili smo krožno pot. Navzgor mimo Bukve. Vmesni premor je bil pri Županovi klopi. Naprej smo prišli do klopi za Zmatrane. Nihče se ni vsedel, da bi se spočil. Tej poti rečejo družinska pot. Kmalu smo čez bukov gozd prispeli do našega cilja. Po predhodnem ogledu nam je gospodar koče razložil, da so jo zgradili v enem letu. Glavna ceremonija bo 12. maja.2018

Koča ima velik dnevni prostor z krušno pečjo in prijazno osebje. Vrh ima tudi razgledni stolp visok 22m. Ko smo se povzpeli nanj, smo imeli razgled na vzhod Barje, Ljubljanski vrh in Krim. Na jugu Javorniki, Nanos, na zahodu delno Škofjeloško pogorje, na severu delno Savinjske Alpe. Ta stolp pa ima mlajšega brata v Loki pri Žusmu, stolp Ljubezni. 

Za slovo smo tudi naredili skupno fotografijo. Potem smo krenili po drugem grebenu čez Kuren v Staro Vrhniko, kjer nas je pričakal avtobus. Še vedno je do Triglava 33 ur peš hoje.

Ker pa nekateri niso imeli možnost udeležbe zaradi zdravstvenih omejitev, vam želim čimprej vrnitev za nadaljno druženje v naravi.

Lep zimski pozdrav MIRAN