Pohodništvo

Petek, 8. junij 2018, Velenje

Rudnica

Rudnica

RUDNICA IN BOHINJSKO JEZERO    8.6.2018

Nismo se ustrašili dokaj čudnih vremenskih razmer in napovedi. Mahnili smo jo v Bohinj, kjer pravijo, da ima dež mlade. Na srečo smo jo dobro odnesli in se zadovoljni vrnili domov.

Pot na Rudnico nas je na vsej čas razvajala s čudovitimi pogledi na doline in jezero, saj je pravi osamelec sredi Bohinjskega kota.

Vrh ni posebno visok, a dovolj, da smo videli tudi proti višjim planinam, ki smo jih obiskali v preteklem letu, odkril se je tudi naš očak Triglav.

Že na avtobusu smo se seznanili z davno zgodovino rudarjenja, planšarstva, sirarstva, gradnjo železnice proti Primorski in utrinki iz prve svetovne vojne, o kateri pričajo pokopališča v okolici Bohinjske Bistrice.

Bohinjski kot je povezan tudi s pomembnimi možmi iz naše literarne zgodovine.

Danes je v tem delu ledeniške doline veliko manjših naselij , ki skupaj z okolico Bohinja bogatijo slovensko turistično ponudbo skozi vse leto.

Zadnji del naše poti je bil prijeten sprehod ob jezeru do Ukanca, kjer smo po nekoliko daljšem počitku, zopet sedli na avtobus in se vrnili domov.

Bohinj tako ostaja biser med Alpskimi dolinami, ki ga je vredno večkrat obiskati, saj nikoli ni brez presenečenj in nikoli enak.

Vseh štirideset udeležencev je brez težav zmoglo pot in verjamem, da jim bo ostala v prijetnem spominu.

Magda

Foto. Štefan N.