Pohodništvo

Petek, 8. november 2019, Velenje

Ruška koča

Ruška koča

RUŠKA KOČA 1246 mnv

Vreme je vedno lepo ali slabo. Pred tem je bila slaba napoved...Nam se je posrečilo izpeljati pohod v lepem vremenu. Na Krasu je lepa obarvana jesen ,zakaj, ne bi bila tudi na pohorskem področju.

Po odmoru v Šmartnem na Pohorju 777 mnv, smo krenili do izhodiščne točke, kjer se začne Bojtinska učna pot. Pot povezuje in opisuje drevesa, mline ,kamnine, črne kuhinje in lesenega orodja. ki so ga včasih uporabljali. V odmoru, pa je nas je naša pohodnica Bernarda presenetila in pogostila s tekočim in sladkim okusom. Nekaj časa smo hodili čez gozd, Prispeli smo do markacije, ki nas je pot vodila proti Arehu. Po obrobju pašnikov in gozdov smo prispeli do Bojtinskega potoka, pritok Polskave. Kot sem že omenil, so iz te vasi, Bojtina, ki izvira iz leta 1227 prišli prvi Pohorci l. 1949 na delo v velenjski rudnik - pohorski knapi. Vzpnemo se po ozkem kolovozu, kjer prispemo na jaso pri Treh Cerkvah. Odmor, razložim kako so nekdaj živeli drvarji in oferji, podnajemniki, premožnih kmetov. Pred našo načrtovano pot je bil še zadnji vzpon po smrekovem gozdu mimo Tinčeve koče, do Ruške koče.

Napravili smo skupinsko razglednico. Ker je bilo spodaj megleno, smo videli vrhove nekaj čez 1000 m. Zagorske vrhove z Ivanjščico, Sljeme, Donačka Gora in Boč. Če prideš na Boč, boš videl tristo koč......

Lep planinski pozdrav; MIRAN