Pohodništvo

Petek, 23. april 2021, Velenje

Brinjeva gora

Brinjeva gora

PA NAM JE LE USPELO…

Lep sončen dan se nam je malo oddolžil za vse odpovedane izlete v času zapor in prepovedi zaradi pandemije.

Na dan, ko je bilo zopet dovoljeno prehajanje regijske meje, smo izvedli naš izlet na Brinjevo goro in v Oplotniški vintgar.

Brinjeva gora je nenavadna in ima bogato zgodovino poselitve različnih  ljudstev od leta 4000 pred našim štetjem in se nahaja pod Pohorjem.

Pomlad je v tem delu že nekoliko pohitela, saj smo lahko občudovali cvetoče sadovnjake, zelene bukve in prisluhnili celo kukavici.

Pri cerkvi Matere božje na vrhu hriba smo posedeli, se razgledali proti pobočjem Pohorja poseljena s številnimi zaselki in proti Zrečam, kjer smo začeli našo pot. Z zanimanjem so udeleženci prisluhnili pripovedi o bogati zgodovini tega kraja.

Pot smo nadaljevali proti Oplotnici in se sprehodili ob hudourniškem potoku Oplotniščina, kjer je bilo nekoč življenje vezano na les, žage in mline. Danes je to vintgar z dobro speljano učno potjo vse do Cezlaka. Mnogi so prvič videli kamnolom, kjer lomijo granit in še danes izdelujejo granitne kocke in plošče za vsestransko uporabo. Bilo nas je manj kot običajno, a smo se imeli lepo. Takšne izlete v naravo potrebujemo bolj, kot se zavedamo .Klepet  je po dolgem času prijal vsem, čeprav  nismo pozabili na pravila varne hoje, ki jih priporoča zdravstvena stroka.

Upam, da bomo lahko sledili našemu programu tudi v naslednjih mesecih.

Magda