Pohodništvo

Petek, 10. februar 2023, Velenje

LIMBARSKA GORA 774 m

LIMBARSKA GORA 774 m
Delno zimski, gozdni pohod z listjem in telohom. Vzpenjanje je bilo vedno navzgor. Limbarska gora je bila za tretjim vrhom. Ko začneš hoditi, pa se cilj vedno bolj približuje.
Začetek našega pohoda je bilo Gradiško jezero, ki služi kot zadrževalnik, pred neurjem,da ščiti avto cesto. Mimo jezera navkreber po gozdnih in travniških poteh do vasi Vinje. Bil je odmor, kjer nas je pridružena Elica oskrbela z kavico, nekateri pa z kačjo slino. Spet po gozdnih poteh, kjer  prevladovala zimska idila prispemo na zadnjo jaso pod vrhom. Kot rečemo, se nam je Marija prikazal. Namreč imeli smo enkraten panoramski razgled od Gorenjske do Menine planine z Grintovcem. Strokovno sem tudi razlago o panorami strokovno podprl. Limbarska gora je tudi ena najbolj razglednih točk v širši okolici Ljubljanske okolice. Znana je po cerkvi Sv. Valentina, ter po nageljnih pohodih.
Po odmoru nadaljujemo po sneženih in gozdnih poteh do Golčaja. Tu stoji  V Črnem grabnu ena najstarejših cerkva Sv. Neža. Magda je obrazložila nekaj teksta, kot kustos v muzeju. Nato je sledil sestop v Črni graben proti Blagovici. Skratka domov smo se vrnili zadovoljni in polno novih prigod.
Vreme smo imeli naročeno za prelepe panoramske razglede.
  
Lep planinski, snežni pozdrav     Miran