Pohodništvo

Sreda, 13. marec 2024, Velenje

Boč

Boč

Osvojili smo« ŠTAJERSKI TRIGLAV«

Po nekaj deževnih dneh nas je tokrat razvajalo sonce, ko smo v kar hladnem jutru, zastavili korak proti vrhu Boča.

Boč je eden zadnjih vrhov v verigi Karavank in je skupaj z Donačko goro, ki smo jo že tudi obiskali, Krajinski park in del ekološkega omrežja NATURA 2000. V sebi skriva številne naravne in kulturne znamenitosti.

Nanj vodi več poti, ki so proti vrhu vse dokaj strme. Po zadnjem vetrolomu je stanje še težje, saj je senčna pot na vrh, ki je bila nekoč najbolj obiskana , zaprta. Izbrali smo drugo in se  spustili do Planinskega doma na Boču, kjer nas je čakal topel obrok. Čestitati moram vsem pohodnikom, ker so z veliko korajže in dobre volje uspešno dosegli cilj in se nato spustili na južno stran v Kostrivnico. V kraju je eden od izvirov kisle vode, ki v nadaljevanju dosežejo znan zdraviliški kraj Rogaško Slatino.

Boč je znan po cvetlici velikonočnici, ki cvete prav zdaj in ga pohodniki množično obiskujejo. Velikonočnici je posvečen spomenik, v bližnjem ograjenem« vrtičku« pa se bohoti preko sto vijoličastih cvetov.

Veliko je stvari, o katerih bi še lahko pripovedovala in jih omenjajo legende, a naj bo tokrat dovolj.

Zadovoljnih obrazov smo se vračali proti domu.Vem, da so marsikoga naslednji dan bolele noge, pa nič zato. V tako prijetnem dnevu s planinskimi prijatelji smo si nabrali pozitivne energije za naslednjih nekaj dni, kar gotovo šteje.

Lepe pomladne dni na vaših poteh!

                                                                                                                   Magda