Polžki

Četrtek, 29. april 2021, Velenje

POLŽKI NA ŠMARJETNI GORI

POLŽKI NA ŠMARJETNI GORI

POLŽKI 29.04.2021 NA ŠMARJETNI GORI NAD KRANJEM

Odpeljali smo se v iztekajočem aprilu proti GORENJSKI. V KRANJU smo izstopili z vlaka in se po ulici napotili v hrib, da si ga malce ogledamo. To je tretje največje mesto v Sloveniji. Leži na severozahodnem obrobju LJUBLJANSKE KOTLINE oz. KRANJSKO - SORŠKEGA POLJA ob sotočju SAVE in KOKRE. Kranj ima močno tradicijo elektronike in gumarske industrije. Poznan pa je tudi po izjemnih meščanih: pesnik FRANCE PREŠEREN ter mnogi športniki in alpinisti.

Mi pa smo smelo zakorakali mimo graščine ŠROTENTURN iz 16.stoletja in kapelice sv.  Petra ter spominskega obeležja iz II. svet. vojne. Po kratkem postanku smo se po vijugastem vzpenjajočem kolovozu povzpeli na vrh ŠMARJETNE GORE, ki ima dva vrhova. Nižji vrh je še iz turških časov obdržal ime GRMADA. Drugo ime pa je GRADIŠČE, kar priča o zanimivih arheoloških ostankih iz 8 stoletja pred našim štetjem.

Ob hotelu BELLEVUE smo se prijetno okrepčali iz naših nahrbtnikov. Po sproščenem klepetu smo se odpravili nazaj v civilizacijo. Tudi tokrat so naši neumorni POLŽKI, ki jih je doletela obletnica poskrbeli za sladkarije in tekočino proti KORONI. Posebej se je namučila z pečenjem različnih peciv in natančno prirejeno embalažo naša JOŽICA. Nič ni bilo zdrobljeno in vse dobro in lepo.Za tekoči del potovanja pa sta poskrbeli GORDANA in LOJZKA. Hvala vsem slavljencem. Seveda pa so bili tudi še drugi darovalci, ki so bili veseli, da lahko potujejo z vlakom tako daleč.

Tudi vlak nas je brez posebnosti pravočasno odpeljal domov. Bil je lep pohod, čeprav nas je tu in tam ošvrknil rahel piš z neba.

Ostanite zdravi. Vidimo se na naslednjem pohodu v maju.

Pozdrav Franci in Silva