Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Ponedeljek, 12. avgust 2013, Velenje

IZLET PO TOLMINSKEM IN BOVŠKEM

IZLET PO TOLMINSKEM IN BOVŠKEM

Izleti, letovanja in kultura

Datum izleta: 8.8.2013

Vodja izleta: Merzdovnik Tone

Naš planet se ponaša z neštetimi naravnimi biseri, med katerimi je prav gotovo tudi področje kamor smo se odpravili na izlet pred nekaj dnevi.

Proti cilju smo se odpravili skozi IDRIJO, kjer smo imeli kratek postanek. Pot smo nadaljevali preko Mosta na Soči do Tolmina, kjer nas je v gostilni v Zatolminu čakala dopoldanska malica in vodič, ki nas je popeljal skozi Tolminska korita. Tolminska korita so najnižja vstopna točka Triglavskega narodnega parka. So izjemno slikovita, ustvarila jih je reka Tolminka, in so naš naravni spomenik, ki privablja obiskovalce iz vse Evrope.

Po ogledu teh naravnih lepot smo pot nadaljevali proti Bovcu, kjer nas je g. Miran iz PD Bovec vodil po muzeju na prostem, ki pripoveduje zgodbe 1. svetovne vojne in Soške fronte, ter je del Poti miru. Nato smo se peljali do trdnjave KLUŽE. To je mogočna utrdba nad sotesko Koritnice, ena najbolj obiskovanih znamenitosti v dolini Soče. Je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, Napoleonovo vojsko in napadi v 1. svetovni vojni. Med vožnjo je g. Miran pokazal in povedal še marsikaj zanimivega. Polni lepih vtisov smo se ustavili na Dovjem, kjer nas je čakalo popoldansko domače kosilo v gostilni, ki je nekaj posebnega. Gostilna, ki je lepo obnovljena, zgleda kot kmečka hiša iz davnih časov.

Na izletu nas je ves čas spremljala pesem ob spremljavi harmonike neutrudnega in veselo razpoloženega Vanča, ki nas je znal tudi do solz nasmejati.

Z izleta smo se vrnili v poznih večernih urah in si zaželeli še veliko podobnih izletov

 

Marjan ŠMERC