Izleti, skupni pohodi, letovanja, dogodki in kultura

Sreda, 20. september 2017, Velenje

Izlet v Oglej in Gradež

Izlet v Oglej in Gradež
Kljub dežju smo uspeli realizirati naš izlet v Oglej – Gradež ki je bil v juniju zaradi hudih nalivov prestavljen na torek 19.9.2017. Tudi sedaj nam vreme ni bilo naklonjeno tako da brez dežnikov ni šlo.

S polnim avtobusom smo se napotili proti Ljubljani in prvi postanek smo imeli na Lomu kjer smo si privoščili zajtrk s kavico, nato pa smo nadaljevali pot do Ogleja, kjer smo si ogledali katedralo oglejskih patriarhov ter ruševine še z rimskih časov tega mesta. Občudovali smo tlak iz črno belega mozaika, ki so ponazarjala različne figure iz sveta narave in ljudi. Stene prekrite z freskami je zob časa že dodobra zajedal. Nekaj se jih je povzpelo tudi po stopnicah na mogočen zvonik ki je bil posvečen devici Mariji, svetemu Mohorju in svetemu Fortunatu. Pot smo nadaljevali do Gradeža, kjer smo se ustavili pred baziliko sv. Eufemije, ter se po ozkih ulicah podali na obalo in nato nazaj do avtobusa. Med vožnjo do Prvačin, kjer nas je čakalo pozno kosilo smo se ustavili še v Doberdobu ter si ogledali spomenik padlih fantov v prvi svetovni vojni.

Prijetno presenečenje pa smo doživeli na kmečkem turizmu Gregorič kjer so nam članice kulturnega društva ponazorile doživljaje mladih deklet, ki so jih poimenovali v Aleksandrinke. Kasneje smo si tudi ogledali njihov muzej.

Vso pot do doma pa nas je še vedno spremljal dež.

Foto: Marjan Š.