Pogovori in članki

Jože Stanič - V oddajo Dober večer prihaja dolgoletni direktor Jože Stanič, ki je svoje znanje in sposobnost vodenja zapisal velikemu slovenskemu izvozniku, tovarni Gorenje. Staničev pečat z odločnimi potezami in zelo dobrim pregledom v svetovno umestitev Gorenja med igralci bele tehnike je ostal opazen še do danes. Z zanimivim pogledom na sedanje stanje gospodarstva dokazuje, da so izkušnje in znanja nekdanjih direktorjev dragocena vrednota, ki bi jo bilo vredno uporabiti. Jože Stanič, v tokratni oddaji Dober večer, v soboto, 16. aprila, ob 20. uri, na TV Maribor. Voditeljica : Duška Lah 
Vabljeni k ogledu.

Zmaga Bratkovič - Prijetno poslušanje vam želimo.
Poslušajte >


Okuženi z aktivnostjo, sodelovanjem in medsebojnimi srečanji

Klub upokojencev Gorenje šteje okrog 850 članov –Na številnih področjih beležijo uspehe, a poudarjajo, da je bistvena medsebojna povezanost – K njej spodbujajo tudi mlajše

Mojca Štruc

V množici spominov na dobre stare čase se je mogoče hitro izgubiti. Razmišljamo, kako smo se imeli včasih lepo, danes pa ni nič več tako.  So pa tudi takšni, ki malo manj stokajo in malo bolj aktivno živijo tisto, kar so živeli nekoč. »Včasih smo se srečevali v proizvodnih halah, tkali prijateljske vezi in se povezovali tudi izven dela. Ta povezanost je ostala v naši krvi in jo živimo še danes,« pravi tajnik Kluba upokojencev Gorenje, Dušan Jeriha. Ko so pred 15 leti ustanavljali klub, je bil še delavno aktiven in zato malo manj poleg, iz fotografij pa vidi, da se je že takrat zbrala lepa druščina upokojencev družbe Gorenje. Danes jih je okrog 850. »Če Gorenje ne bi toliko vlagalo v kulturo, šport in druge dejavnosti, teh ljudi danes ne bi bilo v klubu. Tako pa smo vsi okuženi z aktivnostjo, sodelovanjem in medsebojnimi srečanji,« pravi Jeriha. Enkrat letno se na rednem letnem zboru članov srečajo večinsko, sicer pa se redno srečujejo po manjših interesnih skupinah. V športu zaenkrat delujejo v 13 disciplinah, med najbolje obiskanimi so namizni tenis, balinanje, pikado, kegljanje s kroglo na vrvici, stezno kegljanje, plavanje, badminton, streljanje in kolesarjenje.»Naše ekipe se zelo rade udeležijo Gorenjade. Je priložnost za povezovanje z mlajšimi generacijami in tudi med seboj. Na presenečenje mnogih, pa smo tam že trikrat zmagali,« pove Dušan Jeriha. Dodaja, da se ob tem nekateri kar na glas sprašujejo, kaj počnejo mladi, da jih premagujejo starejši. »Zmaga ni naš cilj, mi se želimo predvsem družiti in pri tem uživati. Bili pa bi zelo veseli, če bi tudi mlajše generacije ob naših zmagah začutile to željo – da bi stopili skupaj in se večkrat dobili,« pripoveduje Jeriha. Redno se v Klubu upokojencev Gorenje dobivajo tudi pohodniki. Med 13 letno načrtovanimi turami je nekaj pohodniških, nekaj lahkih tur in nekaj zahtevnih. Ob pohodnikih so v planinski sekciji kluba aktivni tudi t.i. polžki. Gre za skupino, ki se mesečno poda na manj zahtevne poti.
Potem pa so tu še ribiči. Zanje v klubu pripravljajo medsebojne dvoboje in tudi priložnosti za sodelovanje na drugih tekmah. »Ob koncu letošnjega leta so se naši ribiči uvrstili na regijsko prvenstvo ribiških ekip upokojencev, kjer so bili drugi, skupno pa so na državnem nivoju postali zmagovalci in torej državni prvaki upokojencev v tej kategoriji,« je ponosen Dušan Jeriha.
Pravi, da imajo v klubu vsako leto kakšnega uspešnega športnika ali ekipo. »Ampak to ni naš namen. Če se dobro dela, pride rezultat sam od sebe,« poudarja tajnik kluba. Za športnike vsako leto pripravijo dogodek, na katerem najuspešnejše počastijo s priznanji. »Predvsem pa kakšno rečemo in se poveselimo. Iz izkušenj lahko povem, da pride rezultat tam, kjer se dobro dela, sam od sebe,« pravi Jeriha. Med člani kluba prevladujejo ženske. Le pri ribičih je drugače. »Hm. Ne vem, zakaj. Očitno se ženske bolj zavedajo, da je treba biti aktiven. Sklepam, da moški ostajajo doma. Ampak najbrž niso gospodinje,« nekoliko v šali razmišlja Dušan Jeriha. Pravi, da so številni, ki so aktivni, aktivni na več področjih. »Tisti, ki so bili nekoč izjemno delavni, so takšni tudi danes. In tako so vključeni v več disciplin, s čimer ni prav nič narobe. Si pa želimo, da bi imeli med člani čim več ljudi, ki se udeležujejo pripravljenih aktivnosti,« pravi Jeriha. Sam je kot tajnik izjemno delaven. Dvakrat tedensko je s sodelavko v pisarni na Prešernovi ulici, kjer ima klub uradne ure. »Pri nas je zelo veselo. Ljudje prihajajo, se vpisujejo, pogovarjamo se in marsikaj tudi naredimo. Naš prostor je polno zaseden in brez dvoma drži, da penzionisti nimamo časa,« pravi Jeriha. Poleg zgoraj že naštetega v klubu organizirajo tudi nekaj kulturnih vsebin, izletov in tedenska letovanja na morju. Člane kluba, ki praznujejo okrogle jubileje, razveseljujejo po domovih, v času praznikov pa obiščejo tudi člane, ki so varovanci doma na varstvo odraslih. Dela tako res ne zmanjka. »Vesel sem, da imamo tako pridne sodelavce. Brez njih, ne bi bili tako uspešni!« poudarja tajnik kluba.  Kratkoročno ga za prihodnost ne skrbi, ko pa razmišlja še nekoliko vnaprej, optimizem pojenja. »Skrbi me, da so danes delavci preveč zaprti in zazrti vase. Povezovanje izginja, druženja skoraj ni več,« pravi in spodbuja aktivne generacije k povezanemu življenju kot je bilo nekoč.

Fotografija: KUGorenjeSportniki
Podpis k fotografiji:
Najuspešnejše športnike vsako leto počastijo s priznanji. (Foto: Marija Skrt)

Fotografija: Dušan Jeriha
Podpis k fotografiji:
Dušan Jeriha upa, da bodo tudi mlajše generacije povezane kot so trenutni člani Kluba upokojencev Gorenje.